Stran Lokalno se sproti dopolnjuje. Lokalne ponudnike pozivamo, da nas kontaktirajo za vsebino in predstavitev na internetni strani. Vsebino in predstavitev pošljite na ks.cemsenik@gmail.com.

KMETIJA VIRANT (PR’ GRIVC)

Smo hribovska kmetija pod Čemšeniško planino. V bližini je tudi Grad Gamberk, veliko peš poti za sprehod ob lepih razgledih na Zasavje. Na naši kmetiji se ukvarjamo s predelavo mleka in mesa. Tako imamo v ponudbi kar nekaj izdelkov. Mleko, sveži sir, skuta, tekoči jogurt, sladoled, občasno tudi maslo in sladko smetano. V zimskih mesecih so na voljo sveže koline. V redni ponudbi imamo šunkarico, tirolko, suhe klobase, suhe salame, špehove salame, … Obiščite nas, ne bo vam žal.

Kontaktni podatki:
Naslov: Ržiše 9, 1413 Čemšenik
Telefon: 051 673 110
E-naslov:: kmetijavirant@gmail.com

Več o naši ponudbi izveste tudi na Facebook strani, kjer se lahko pridružite naši skupini ali nas obiščete na Instagramu.

TRGOVINA ANDREJ, PE ČEMŠENIK ARH ANDREJ S.P.

Trgovina Andrej

Smo mikro družinsko podjetje, ki deluje na področju trgovine na drobno. Začetki delovanja segajo v leto 1973 s prodajo plina v jeklenkah za gospodinjstvo.

Leta 1991 se je ponudba razširila vse do današnje v TRGOVINA ANDREJ, Čemšenik 5 in Trojane 6. Pri nas se oskrbite z pestro izbiro živil, pijač, čistil, sadja in zelenjave, delikatesnimi izdelki, dnevno svežim kruhom, gospodinjskim plinom v jeklenkah ter še mnogo uporabnih artiklov. V poslovalnici Trojane imamo vinotoč Vinarstva ŽORŽ iz Vipave, kateri vam nudi lastna vina.

Pri nas se lahko oskrbite tudi s sezonskimi izdelki, kot so prehrana za domače živali (krmila JATA), semena Semenarna Ljubljana, folija in mreža za baliranje, vse za domače koline, tudi čreva Majer. Naše zveste kupce mesečno razveseljujemo z akcijskim letakom izbranih izdelkov. Ob večjem nakupu vam po dogovoru kupljeno dostavimo na dom brezplačno.

“ZAKAJ ŠEL BI V DOLINCO, ČE ‘MAŠ V HRIBIH TRGOVINCO.”

Trgovina AndrejKontaktni podatki:
Naslov: Čemšenik 5, 1413 Čemšenik
Telefon: 041 532 902
E-naslov: info@trgovina-andrej.si

Delovni čas:
Pon-pet.: 8.00-18.00
Sobota, nedelja in prazniki: 8.00-12.00

Več o naši ponudbi in akcijah lahko izveste tudi na naši spletni strani.

 

Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini (1120 m)

Dom dr. Franca Goloba na Čemšeniški planini (1120 m) stoji pod vrhom Čemšeniške planine ali Črnega vrha. Črni vrh je najvišji vrh Čemšeniške planine in je z višino 1204 m drugo najvišji vrh v Posavsko – Zasavskem hribovju.

Prvo zavetišče na Čemšeniški planini je bilo postavljeno v tridesetih letih prejšnjega tisočletja, malo kasneje je bila postavljena še tako imenovana Tinetova koča, poimenovana po planincu Tinetu Čoparju. Med drugo svetovno vojno sta bili obe postojanki požgani.

Planinska sekcija Kotredež PD Zagorje ob Savi je 26. avgusta 1950 postavila leseno kočo, zraven nje pa leta 1954 še manjšo leseno postojanko. Zaradi dotrajanosti stare koče in vedno večjega obiska je PD Zagorje zgradilo in 24. junija 1973 odprlo nov dom in ga poimenovalo po dr. Francu Golobu (1913-1971), predsedniku PD Zagorje od leta 1945 do smrti. Leta 1983 so s prizidkom dom še povečali.

Razgled:
Na vzhodu vidimo Javor, Sveto planino, Mrzlico, Gore, Kopitnik in Veliko Kozje; na jugovzhodu je Kum, za njim so na obzorju Gorjanci, proti jugu in jugozahodu pa Kočevski Rog, Snežnik in Nanos; na zahodu vidimo v daljavi del Julijcev, pogled na pretežni del pa zakriva poraščen greben planine. Pod pobočjem na jugovzhodni strani vidimo dolino ob potoku Kotredeščica, na jugu košček doline Medije in del Izlak, zadaj pa Zasavsko sveto goro. Na južnem pobočju Čemšeniške planine je več vasi, med njimi tudi Čemšenik, po katerem ima gora ime. Na poti z Vranskega ali Trojan pa se večkrat odpre pogled proti severozahodu na Raduho, Menino planino, Kamniške in Savinjske Alpe ter na del Julijcev, na severu pa seže pogled prek Savinjske doline na Goro Oljko, Paški Kozjak in Pohorje.

Na Čemšeniško planino se lahko napotite iz smeri:

 • smučišča Prvine (1 h hoje),
 • Čemšenika (1 h 30 min hoje),
 • Planinskega doma Vrhe (1 h in 30 min hoje),
 • Doline Zaplaninščice (2 h in 30 min hoje),
 • Trojan (2 h 45 min hoje),
 • Lok, čez Krvavico (3 h in 15 min hoje),
 • Izlak (3h in 45 min hoje).

Zimski delovni čas (oktober – april):

 • Ponedeljek – petek: zaprto
 • sobota in prazniki : 8:00 – 17:00
 • nedelja: 6:30 – 17:00

Poletni delovni čas (maj – september):

 • Ponedeljek in torek: zaprto
 • Sreda – petek: 9.00 – 18.00
 • Sobota in prazniki: 8.00 – 19.00
 • Nedelja: 7.00 – 19.00

PLANINSKI DOM VRHE, Vlasta Strnišnik s.p.

(Vsebina v delu)