Dobrodošli na spletni strani Krajevne skupnosti Čemšenik.

Novih 10 let

V soboto, 20. oktobra 2012, je v Prosvetnem domu Čemšenik potekala prireditev Novih 10 let ob 110 letnici delovanja Prosvetnega društva Čemšenik.

Na prireditvi je bilo na kratko predstavljeno celotno delovanje društva v zadnjih desetih letih, v katerih je Prosvetno društvo Čemšenik "pod streho" spravilo štiri gledališke predstave (Matiček se ženi, Hobson v škripcih, Srečka in Scapinove zvijače), vsako drugo leto se na dvorišču gradu Gamberk uprizarjajo Grajske štorije, folklorna skupina je pripravila dva folklorna koncerta (Igraj, ne postavaj in Pojd`mo na Štajersko), nastopili so na številnih prireditvah, vsako leto pa se tudi udeležijo revije folklornih skupin, ki jo organizira JSKD.

Društvo poleg gledališke in folklorne dejavnosti občasno sodeluje in organizira še druge prireditve. Pomaga pri organizaciji oratorija, ki se ga vedno udeleži veliko otrok iz Čemšenika in okolice.

Povezuje se tudi z drugimi društvi po Sloveniji in z njimi izmenjuje nastope, redna dejavnost društva pa je tudi sodelovanje na proslavah.

Ob 100-letnici je pod okriljem društva izšla tudi pesniška zbirka Poti življenja naše ljudske pesnice Francke Šmid.

Leta 2007 je društvo dobilo tudi svojo spletno stran www.pd-cemsenik.si, kjer se redno objavljajo vse dejavnosti v društvu.

Za vso svojo aktivnost in prisotnost na kulturnem področju, pa je Prosvetno društvo Čemšenik v zadnjih desetih letih dobilo tudi nekaj priznanj:
-Marjan Bokal leta 2004 občinsko priznanje dr. Slavka Gruma
-Jasna Drobež leta 2008 občinsko priznanje dr. Slavka Gruma
-Folklorna skupina PD Čemšenik leta 2012 občinsko priznanje dr. Slavka Gruma
-Janez Polc leta 2012 priznanje za najboljšo moško glavno vlogo za lik Scapina na 51. Linhartovem srečanju JSKD osrednje Slovenije

Ob novih desetih letih delovanja Prosvetnega društva Čemšenik so povedali:

Martina Bokal, predsednica Prosvetnega društva Čemšenik: "Za nami je spet novih 10 let kulturnega ustvarjanja v Čemšeniku. Na 100 let podlage je to že kar lepa doba. Malo je društev, ki se ponašajo s tako dolgo, 110-letno tradicijo."

Matjaž Švagan, župan občine Zagorje ob Savi: "Ustvarjalna energija ljudi v Zagorju ob Savi je tisto največ, kar imamo. In na najlepši način je izražena v mnogih društvih, ki delujejo po vsej občini. Eno izmed najstarejših je zagotovo Prosvetno društvo Čemšenik. Zato ob čestitkah ob jubileju želim Prosvetnemu društvu Čemšenik mnogo uspehov pri nadaljnjem delovanju, ker v Zagorju ob Savi imamo veliko srce, ker v Zagorju ob Savi imamo, tudi po zaslugi Prosvetnega društva Čemšenik, več, kot imajo veliki."

Blanka Šmit, vodja oddelka za družbene dejavnosti: "Naj vaša `zagnanost´ za kulturno ustvarjanje ostane sestavni del vašega in našega vsakdana, tosi iskreno želim ob vašem jubileju in vam iskreno čestitam."

Vanda Kopušar, vodja JSKD Območna izpostava Zagorje ob Savi: "Dragi fantje in dekleta, gledališčniki, folkloristi in spoštovana predsednica Martina Bokal. ISKRENE ČESTITKE! Močno upam, da vas tudi v prihodnje ne bi srečala `pamet´, še naprej vztrajajte biti kulturno `nori´, v ponos in veselje vseh nas in naših bodočih rodov v naši lepi zagorski dolini."

Ob 110-letnici Prosvetnega društva Čemšenik je društvo izdalo tudi brošuro Novih 10 let kulturnega delovanja v Čemšeniku.